maanantai 27. helmikuuta 2012

Välillä on hankalaa



Nyt on purka(utu)misen pakko! Joskus ottaa enemmän päähän, kuin yleensä. Koko elämä ja yhteiskunta ja kaikki sen epäkohdat. Tänään olen hyppinyt tauotta hattuni päällä (vrt. Aku Ankka). Ärsyttää ihan yleensä ja kaikki. Päätin tulla tuulettamaan nuppiani tänne. Tänään ei ole käsillä tehty muuta kuin kansainvälisiä merkkejä.

Ja koska ei ole soveliasta mainita henkilöitä tai virastoja tai yhtään mitään nimeltä, kiinnitän huomioni instituution kokoiseen epäkohtaan elämässäni: sukkahousuihin. Että voivat olla keksintö suoraa infernosta! Kuka ihme nämäkin värkit keksi!? Tiedän kyllä että olivat alunperin miesten pukineet, mutta miksiköhän eivät ole enää sitä? Kannattaa miettiä.


Rikollinen kuvakaappaus netistä.
Kuvan henkilö ei liity tekstiin.
Hän ei käytä sukkahousuja, tietääkseni.

Parhaat sukkahousut ovat kokemukseni mukaan ihan halvimmat markettipöksyt. Kestävät parhaiten ja mukautuvat päälle tällaisellakin persjalkaisella. Tänään vetäisin päälleni Lidlin tukisukkahousut (suonikohjut kuriin-projekti, lerpattavat jo tuulessa). Luokituksessani menevät "sumopainisukkahousuihin". Päälle pukiessa joutuu tekemään sellaisia jalat koukussa sivuttain nostoja, että saa haaruksen hinattua edes lähelle sitä osaa kehossa, jota ei yleensä siveyssyistä mainita. Olihan nuo tukevat päällä ja vatsarömppäkin silosi kivasti, mutta hieman ahisti. Ikävää myös, että kyykistyessä varpaat nousevat kun sukkiksista loppuu pituus ja jousto.

Jouluna anoppilassa (no oikeasti kälylässä, eikun natolassa) halusin poikkeuksellisesti pukeutua hameeseen ja käväisin aattoaamuna hakemassa paikallisesta Halpa Hallista (<- mainos, oikeasti ihan hyvä kauppa) sääriin verhot. Yleensä halpakauppojen nailoneihin voi luottaa. Ostamieni sukkien merkki oli Yli Veto. En tajunnut, että nimi tarkoitti pään yli vetoa. Kyllä olisi saanut olla puoli metriä enemmän säärtä tai ahteria tai jotain, vaikka kaulaa. Juoksin Iltatähden kanssa Joulupukkia karkuun sukat makkaralla ja loppuosa jalkateristä lörpöttäen.

Joskus nuoruudessani olin vähän aikaa töissä ravintolassa, jossa työasuna oli hame. Tarkoittaa, että asuun kuuluu sukkahousut. Ihan painajaista. Kenellä sukkikset kestävät yhtä kertaa enemmän? Tai edes sen yhden käyttökerran. Jotkut ne osaa, minä en.  Minulla on ainakin niin karheat jalanpohjat ja terävät säärikarvat, että ei toivoa (Oho, onko tämä nyt sellainen asia mistä ei puhuta, kun naiset ovat aina niin silosia evätkä haise koskaan?). Lisäksi törmäilen usein erinäisiin vaatteita raateleviin esineisiin. Oli joka-aamuinen tuska löytää ehjät.

Tänä talvena villoitin yläpohjan. Löysin sieltä oikein kunnon saumalliset nailonit. Ensin tosin säikähdin, koska epämääräinen ihonvärinen kasa näytti lähinnä suomuumion alaraajoilta vääristyneessä kasassa. Ihan ehdat nailonit vuodelta jotain. Koskas ne tulivatkaan markkinoille? Pitänee kysyä äidiltä. Eivät näyttäneet mukavilta ja hautasin muoviset värkit takaisin kutteriin eristeeksi odottamaan tulevaisuuden löytäjää.

Näinkin voi verkkopaitaa käyttää.
T-paidan ja lakin teko onnistuisi varmasti
myös sukkahousuista. Onkohan joku jo
laittanut vinkin Niksi Pirkkaan?
Toimisi myös hirvikärpässuojana
 isommilla deniereillä.
Kuva Suuri Käsityö Kerho 5/1977
Suurin raivoni (no tyytymättömyyteni) kyseisen pukineen vuoksi kohdistuu kai siihen, että minulla on viha-rakkaus-suhde sukkahousuihin. Olen maaliskuusta jouluun saakka ulkotöissä, eikä parempaa "välikerrastoa" löydy kosteille ja viileille keleille. Kunhan löytää juuri ne kestävät, joustavat eikä ylimitoitetut. Kai tuo kennorakenne mikrotasossa, kuten vaimonhakkaaja-paidoissa (Joo, ihan tavallinen verkkopaita, Uunokin käytti ja kuului ainakin joskus armeijan vaatetukseen. Olen vain kuullut joskus englanninkielisen termin jossain elokuvassa ja halusin sitä suomeksi käännettynä käyttää.), varastoi tarpeeksi ilmaa lämmittämään ja samalla siirtää kosteutta iholta, kuten näissä "teknisissä vaatteissa". Kyllä, tiedän, että kenenkään ei ole pakko käyttää sukkahousuja ja että on vaihtoehtoja. Esimerkiksi pitkät sukat, jotka ovat muuten hyvin kätevät sellaisina syksyinä, kuten viime vuonna. Aamulla ylös, lämmön noustessa alas. Siis ne sukat. Tietenkin edistää työntekoa jos itsekin nousee aamulla ylös. Tai ihan peruskalsarit ja sukat (Kannattaa välttää puuvillaisia leggareita, keräävät kosteutta eli pehiä).

Olen usein suositellut miespuolisille työkavereilleni sukkahousujen kokeilemista. Yksikään ei ole vielä tietääkseni neuvoani noudattanut. Miksiköhän?

4 kommenttia:

  1. Tuo Yli Veto-kohta oli kyllä yliveto :D (Ai että mä oon hauska ;))

    VastaaPoista
  2. Itse olen mies ja käytän sukkahousuja. Syitä on useampiakin. Miesten kalsarit ovat pääasiassa juuri tuota mainitsemaasi puuvillaa, joka on miellyttävää kuivana. Kun välillä vähän hikoilet, niin ne kerää ja säilyttää sen hyvin pitkään. Sukkahousut on tässä mielessä parempaa materiaalia. Sukkahousut on ihonmyötäiset, eikä mene kurttuun housujen alla. Sukkahousut liukaspintaisina saa housutkin istumaan paremmin.

    Lisäksi käytän silloin tällöin pitkillä automatkoilla tukisukkahousuja. Ainakin minulla niiden vyötärölle asti jatkuva tuki auttaa paljon enemmän kuin miehille yleensä suositeltujen polvisukkien tuki.

    Vaikka muutamalle ihmiselle olenkin kertonut käyttäväni sukkahousuja, en todennäköisesti tunnustaisi työpaikallani käyttäväni niitä. Kuitenkin niiden käyttöön miehillä sisältyy niin paljon ennakkoluuloja, että ei niistä paljon kannata yleisesti huudella. Kuitenkin esim. http://tights-for-men.com/ tuolta löytyy useiden eri valmistajien miehille tarkoitettuja sukkahousuja, joten kyllä miehetkin niitä käyttää, ei niitä muuten valmistettaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ihonmyötäisyys ja kurttuuntumattomuus ovat muuten niitä ehdottomia plussia. Työhousujen alla kalsarit yms viritelmät on rutussa, ikävät ja painavat. Kalsarit on usein myös niin paksut, että liikkuminen on hankalaa. Ainakin jos joutuu kyykkimään paljon.

      Ennakkoluuloja todellakin on, mikä on mielestäni hassua. Uskomatonta miten se suljettu lapaosa voi muuttaa vaatteen "sopimattomaksi" toiselle sukupuolelle. Ammattiryhmistä muuten taitaa tanssijamiehet asioida säännöllisesti sukkahousukaupoilla, mikä nyt näin itsestäänselvyytenä tähän lisättäköön :).

      Siipalle olen saanut luvan ostaa nailonit testattavaksi. Olenkin asian unohtanut, asia täytyy korjata heti.

      Poista
    2. Hauska kuulla että tuo siippasi on niin ennakkoluuloton, että on valmis testaamaan sukkahousuja. Olisi hauska kuulla testituloksista, mutta taitaa olla aika lailla sama tilanne kuin tuossa minulla. Eli kuitenkin todennäköisesti sinullakin on joukko ihmisiä jotka tietävät sinun ja siippasi henkilöllisyydet. Silloin ei välttämättä ole kiva kertoa sitä, jos mies haluaa käyttää mielummin sukkahousuja kuin pitkiä kalsareita.

      Näin omana vinkkinä, olen itse 180 cm pitkä ja painoa on reilu 90 kg. 40 den sukkahousuista jos koko on 48-50, niin useimmat ovat ylttyneet ylös asti. Paksummissa meinaa tuo 48 jäädä liian lyhyiksi. Minulla on parit paksut Sidosteen sukkahousut, jotka oli muistaakseni kokoa 48-50. Ne on olleet tosi mukavat ja riittävän pitkällä mitoituksella. Jotkut vastaavan kokoiset paksut sukkahousut ostin aikoinaan ja niihin olisi leveydestä mahtunut toinenkin ihminen lisäksi, mutta haaroista jäivät ainakin 20 cm liian alas.

      Poista